1 2 3 4 5

Strakapoud jižní v ruchu maloměsta

Strakapoud jižní je druh šplhavce "datla", který byl částí vědecké obce ještě před necelými sto lety popisovaný jako poddruh strakapouda velkého. Oba nyní samostatné druhy jsou si velice podobné a jejich genetickou blízkost dokládá i poměrně často doložené hnízdění smíšených párů.

Po druhé světové válce se tento druh začal šířit z jihovýchodní Evropy - balkánské oblasti severozápadním směrem.

Ještě před třiceti lety během prvního "hnízdního" mapování byl jeho výskyt v ČR omezen na jižní - jihovýchodní Moravu. V tomto směru se situace do dneška příliš nezměnila. Co se změnilo je skutečnost, že   na jihu Moravy výrazně narostla početnost druhu a z vidiečana se stal floutek, který se velice dobře adaptoval na městské prostředí.

Většina hnízd se nachází v ovocných stromech, často nízko nad zemí od 1,5 do 2 m výšky. Proto není problém odrostlá mláďata pozorovat. Obzvlášť pokud hnízdní dutina není příliš hluboká. Hnízdní stromy jsou na rušných ulicích nebo v předzahrádkách, tudíž jsou ptáci zvyklí na pohyb lidí a aut.

Krmí intenzivně. Mláďata jsou méně hlučná než u strakapouda velkého. Při pobytu poblíž dutiny ptáci odsedají často a bez problémů na okolní střechy, antény, komíny a různé kabely a dráty. Těch jsou ulice v městské zástavbě plné. 

Konkrétně v Kyjově je početnost obou druhů vyrovnaná. Smíšený pár jsem zaznamenal zatím jen jednou před lety na ulici Urbanova. Ptáci si jako hnízdiště vybrali již seřízlý, asi 1,5 metru vysoký kmen hrušně. Ta rostla a tudíž pahýl stál hned u vstupní branky k domu a vletový otvor dutiny byl na úrovni horního okraje branky. Během krmení na tento rám ptáci rádi usedali.

Fotografie k článku



Přidat komentář:
Vaše jméno
Kontrolní otázka: napište, jaký je aktuálně rok